Gå til innhold

Hvilken IT-utdannelse skal jeg velge?

Hvilken IT-utdannelse skal jeg velge?

Det finnes et bredt spekter av utdannelser innen IT, og det kan derfor være vanskelig å vite hva som passer en best. Når alt kommer til stykket, avhenger valg av IT-utdannelse av både ambisjonsnivå, budsjett, ønsket tidshorisont og faglige interesser.

Her ser vi nærmere på ulike IT-utdannelser du kan velge mellom. Finn ut hvilken retning som passer deg best!

Velg IT-utdannelse basert på egne interesser

Det kanskje aller viktigste å tenke på når du skal velge utdanningsretning innen IT, er hva du interesserer deg for. Uten lidenskap eller interesse for emnet, blir det også vanskelig å holde motivasjonen oppe. Dette gjelder kanskje spesielt innen IT. 

Vi har alle ulike lidenskaper og interesser. For noen fremstår koding som både spennende og morsomt. For andre kan koding være tungt å lære seg, rett og slett fordi interessen mangler. Dette gjelder også innen andre IT-emner.

Ulike typer IT-utdannelse

Informasjonsteknologi eller IT omfatter en rekke ulike felter, som omhandler digital bearbeiding, formidling og lagring av tekst, bilder eller lyd. For de fleste assosieres IT først og fremst med datateknologi, applikasjoner, systemutvikling og koding.

Her er noen av fagfeltene du kan studere innenfor IT:

  • Spillutvikling
  • Cybersikkerhet
  • Webutvikling
  • Programmering
  • Data science
  • Interaktivt design

IT-utdannelse på nett eller fysisk studiested?

Du bør også tenke over hvor og hvordan du skal ta din IT-utdannelse. Her kan du blant annet velge mellom studier med fysisk oppmøte på studiestedet, eller IT-kurs på nett. Det finnes også ulike tilbydere av studier. Her er noen eksempler:

  • IT-fagskole
  • Universitet
  • Høgskole 

Dersom du sikter etter en lengre utdannelse som gir deg en bachelor- eller mastergrad, er kanskje universiteter eller høgskoler et godt valg. Ønsker du derimot et kortere utdanningsløp, kan en fagskole være det beste valget for deg.

Husk at opptakskravene også kan variere fra studiested til studiested. Hos noen stilles det krav til generell studiekompetanse, samt matematikk R1 (S1 og S2). Eventuelt kan man søke om opptak med realkompetanse og matematikk R1. Igjen, dette varierer fra skole til skole.

Hvilken IT-utdannelse kan jeg ta om jeg mangler studiekompetanse?

Om du mangler generell studiekompetanse finnes det fortsatt muligheter for å ta en IT-utdannelse. Hos GET Academy tilbys kurset «Start IT ordinær», som kan tas enten som privatist eller vanlig kursdeltaker. Dette studiet er uten formelle opptakskrav.

Ønsker du å søke deg inn på fagskolen GET Academy og ta en kort yrkesrettet utdannelse, trenger du fagbrev fra videregående i IT-utvikling, dataelektroniker eller IKT-service. Du kan eventuelt søke deg inn uten studiekompetanse dersom du kan vise til alternativ IT-kompetanse og er over 23 år i søknadsåret.

Budsjett

Dersom du er usikker på hvilken IT-utdannelse du skal velge, er det også lurt å tenke over budsjett. Studerer du ved en fagskole må du som regel betale et visst beløp i kurskontingent. Samtidig kan du ha rett på lånekassefinansiering, noe du kan søke om dersom du skal studere på GET Academy. 

Du trenger som regel ikke å betale noe for å studere ved universiteter og høgskoler. Samtidig må du påregne en del utgifter til bøker, eventuell transport til og fra studiestedet og lignende.

I mange tilfeller blir det endelige regnestykket nokså likt. Om du tar et nettstudium trenger du ikke å flytte på deg. Skal du derimot studere ved et universitet i en storby, må du kanskje flytte og leie hybel. Her er det mange faktorer som bør tas med i beregningen.

Bør du velge en kort eller lang IT-utdannelse?

Dersom målet ditt er å ha en bachelor- eller mastergrad innenfor et IT-faglig emne, er du kanskje motivert for å studere i 3–5 år.

Et langt studieløp er imidlertid ikke like ønskelig for alle. Noen ønsker en kortere yrkesutdannelse som går over måneder eller litt over et år. Dette kan handle om at man ønsker å komme seg ut i arbeid raskest mulig, eller at man ikke vil bruke mange år på skolebenken.

Den gode nyheten er at det finnes både korte og lange studieløp du kan velge mellom. Hos GET Academy kan du ta en kort yrkesutdannelse som samtidig øker kompetansen din betraktelig. På 1,5 år kan du gå fra å være nybegynner innen koding til å bli juniorutvikler.

Ta din IT-utdannelse hos GET Academy 

Det er mange faktorer å ta hensyn til når du skal velge hvilken IT-utdannelse som passer deg best. Du kan velge mellom mange ulike fagfelt, og det finnes dessuten ulike studiesteder og -måter.

Om du foretrekker å utdanne deg i turbofart, kan en fagskoleutdanning være et bedre valg enn universiteter eller høgskoler. Hos GET Academy finnes det gode muligheter for å utvikle seg selv både faglig og personlig, og du kan øke egen nøkkelkompetanse.

Har du noen spørsmål om IT-utdannelse hos oss, eller hvordan studiehverdagen er? Kontakt oss gjerne, og få svar på det du lurer på. Vi snakkes!